Kamerlid
Kruimelpad
Vraag aan minister Vandenbroucke over de indexering in de geneesmiddelensector
Kathleen Depoorter (N-VA): Mijnheer de minister, de vier Belgische groothandelaars van medicijnen zijn momenteel verplicht om een stock voor dertig dagen bij te houden. Dat komt neer op 250 miljoen of 40.000 referenties. De overheid voorziet in een vergoeding voor de kosten voor de koeling, het transport, de levering en het stockeren van de medicijnen.
In tegenstelling tot andere sectoren in de gezondheidszorg wordt die vergoeding echter niet geïndexeerd. Dat heeft ernstige gevolgen voor de financiële stabiliteit van de groothandelaars en kan leiden tot verminderde leveringen. Vandaag leidt dat al tot verminderde leveringen. Sommige depots hebben de deuren moeten sluiten. Het RIZIV heeft in 2022 aangegeven dat er snel een oplossing moet komen voor het probleem. Het voorstel van indexering zou een oplossing zijn. U zou dat voorstel ook aan de regering hebben voorgelegd.
Wat is de huidige stand van zaken? Kan u ons informeren over de huidige status van het voorstel tot indexering van de vergoeding voor groothandelaars in de geneesmiddelensector? Welke stappen zijn er tot nu toe gezet om het voorstel te behandelen?
Hoe beoordeelt u de impact van het ontbreken van een indexering op de financiële stabiliteit van de groothandelaars en de mogelijke gevolgen voor de beschikbaarheid van medicijnen in België?
Kunt u aangeven welke concrete maatregelen u van plan bent te nemen om de sector van groothandelaars in medicijnen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat zij hun cruciale toeleveringsrol in de keten van medicijnen kunnen blijven vervullen?
Minister Frank Vandenbroucke: Mevrouw Depoorter, ik ben mij bewust van de problemen die de groothandelaars-verdelers ondervinden. Ze werden ook al verschillende keren door mijn beleidscel ontvangen om het over die problemen te hebben. Dat zijn er inderdaad heel wat. Naargelang de ontmoetingen verder gingen, werden de alarmsignalen ook prangender.
Deels in reactie daarop hebben wij in het budget voor 2023 een indexering van 2 % van hun marges ingeschreven, hoewel dat oorspronkelijk niet gepland was. We hebben in het kader van de begroting voor 2024 echter beslist hun dezelfde indexering toe te kennen als de andere gezondheidssectoren, namelijk 6,05 %. Dat betekent 8.575.000 euro. Ik hoop dat dat een antwoord biedt op de prangende cashflowproblemen die ze signaleren.
Er zijn nog andere kwesties, zoals de onbeschikbaarheden, de stockagekosten, de koude keten en het stockverlies bij prijsdalingen. Er is een reflectie aan de gang over oplossingen die daarvoor kunnen worden voorgesteld. Daarover kan ik nu nog niet meer vertellen. Ik ben mij er echter van bewust dat de cashflow en dus de indexering een issue was. Er zijn nog een aantal andere problemen, maar we zijn in goed overleg met de secto
Kathleen Depoorter (N-VA): Bedankt voor uw antwoord. Dat het meegenomen is in 2024 is een goede zaak, want zoals ik zei, worden de apotheken er vandaag al mee geconfronteerd omdat er bijvoorbeeld op zaterdag geen leveringen meer zijn. Voor dringende medicatie die niet aanwezig is in de apotheek kan dat een probleem vormen. Men moet de patiënt doorverwijzen naar de apotheek van wacht, wat dikwijls weer een zoektocht wordt.
Ik hoop dan ook dat de maatregel die u in 2024 hebt ingeschreven een duurzame maatregel is, zodat de groothandelaars-verdelers in de toekomst de indexering binnen de gezondheidszorg kunnen volgen en we hier volgend jaar niet opnieuw met dezelfde vraag zitten