Kamerlid
Kruimelpad
Vraag aan minister Vandenbroucke over botox tegen migraineaanvallen
Kathleen Depoorter (N-VA): Mijnheer de voorzitter, ik verwijs naar mijn schriftelijk ingediende vraag.
"Wanneer iemand migraine ervaart, komen gelijktijdig symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en gevoeligheid tot uiting gedurende een aanval. Migraine kan zowel plotseling opkomen als worden getriggerd door een ongezonde levensstijl of hormonale veranderingen. De frequentie van migraine-episodes varieert, waarbij sommige patiënten wekelijks worden getroffen, terwijl anderen slechts eens per maand een aanval ervaren. Tijdens een migraineaanval ervaren patiënten doorgaans een combinatie van de eerder genoemde symptomen. Niettemin kan Botox ook een behandelingsoptie zijn tegen migraine, waarbij Botoxinjecties in spieren rond de schouders, hals en het hoofd patiënten met chronische migraine kunnen helpen om symptomen te verminderen en het aantal dagen met hoofdpijn te verminderen.
Graag verneem ik het volgende van u: In hoeverre wordt Botox beschouwd als een effectieve behandelingsoptie voor patiënten met chronische migraine? Kunt u informatie verstrekken over de mechanismen en effectiviteit van Botoxinjecties in het verminderen van migraine-symptomen en het aantal hoofdpijndagen? Zijn Botoxbehandelingen voor migraine momenteel toegankelijk voor patiënten in ons gezondheidssysteem? Worden deze behandelingen vergoed en zo ja, onder welke voorwaarden?"
Minister Frank Vandenbroucke: Mevrouw Depoorter, er bestaan verschillende vormen van migraine. Specifiek voor botox spreken we, volgens het label van botox, over: "Symptoomverlichting bij volwassenen die voldoen aan de criteria voor chronische migraine (minstens vijftien dagen per maand hoofdpijn, waarbij die minstens acht dagen gepaard gaat met migraine) bij patiënten die onvoldoende hebben gereageerd op of die intolerant zijn voor profylactische geneesmiddelen tegen migraine."
Mijn voorgangster, mevrouw De Block, heeft in 2019 de vergoeding genotifieerd aan het bedrijf na een gunstig advies van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) en na de sluiting van een contract tussen de fabrikant en het RIZIV. Het is niet mijn taak om voor te lezen uit de documenten van de CTG, die beschikbaar zijn voor het publiek. Toch vermeld ik dat in de CTG de studies onder de naam PREEMPT aangaven dat botox meer pijnstillend is dan een placebo en dat weinig studiepatiënten met botox stopten wegens nevenwerkingen.
Destijds werd het vergoedingscriterium ingevoerd dat de patiënt een proefperiode van zes maanden moest ondergaan die verbetering van de pijn aantoont. In antwoord op uw vraag is aldus een responder gedefinieerd als degene die minstens een 50 %-reductie van pijnvrije dagen heeft gedurende de laatste vier weken van de proefperiode in vergelijking met de laatste vier weken voor de start van botox. Dat is dus een objectief criterium dat aangeeft welke patiënten een respons op botox vertonen.
De farmaceutische specialiteit botox is beschikbaar in België en komt sinds maart 2019 in aanmerking voor een vergoeding van de behandeling van chronische migraine bij volwassen rechthebbenden, indien minstens twee andere profylactische medicamenteuze behandelingen en aanvullende niet-farmacologische behandelingen faalden. Onder 'falen' wordt verstaan dat die patiënten geen halvering van het aantal migrainedagen konden bereiken, gemeten per periode van vier weken, of dat de patiënten een intolerantie vertoonden
Vergoeding is enkel mogelijk via voorafgaande machtiging van de adviserend arts. Patiënten moeten dus voldoen aan alle voorwaarden die gesteld worden in de betrokken paragraafteksten, zoals het niet misbruiken van geneesmiddelen en beschikken over een voorschrift van de arts-specialist in de neurologie. De eerste machtiging verloopt via paragraaf 96.00.100 en is geldig voor twee behandelsessies gedurende een proefperiode van zes maanden. Indien die proefperiode doeltreffend blijkt te zijn op basis van een hoofdpijndagboek, waarbij de rechthebbende een halvering van het aantal migrainedagen in vergelijking met vier weken voor de start van de behandeling ondervindt, kan de patiënt hernieuwbare machtigingen voor vergoeding krijgen, ditmaal via de paragraaf 96.00.200, en telkens voor periodes van twaalf maanden.
Kathleen Depoorter (N-VA): Mijnheer de minister, bedankt voor uw antwoord. De behandeling met botox lijkt mij voor een aantal patiënten een mooie uitweg. Migraine is in bepaalde gevallen zeer moeilijk behandelbaar, dus de terugbetaling en de voortzetting van de terugbetaling kan essentieel zijn, zeker als mensen ook nog actief zijn en willen gaan werken