Een onderzoek van de Universiteit Hasselt toont aan dat een op de zeven artsen schadeclaims van patiënten vreest. Daarom heeft 16 procent onder hen al beslist om geen risicovolle behandelingen meer uit te voeren. “Zorgverleners in België behoren tot de wereldtop en moeten kunnen handelen zonder angst om aangeklaagd te worden. Want die angst ondermijnt de vertrouwensband tussen patiënt en zorgverlener en kan ervoor zorgen dat er geen correcte medische diagnose wordt gemaakt”, zegt Depoorter.
Fonds Medische Ongevallen beschermt al deels
Het is daarom dat de N-VA een wetsvoorstel heeft ingediend dat zorgverleners verplicht om zich te verzekeren tegen schadeclaims. Vandaag worden zorgverleners al beschermd door het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO). Dat fonds komt tussen indien patiënten schade ondervinden terwijl er geen aantoonbare fout door de zorgverlener kan worden vastgesteld.
Schadevergoeding volledig door zorgverlener
“Maar als het FMO toch een aansprakelijkheid vaststelt en een geval van ernstige medische schade vergoedt, dan kan het FMO dit bedrag niet terugvorderen van de verzekering als de zorgverlener niet verzekerd is. Met als gevolg dat de kost van de schadevergoeding volledig bij de zorgverlener zelf terecht komt, of afgeschoven wordt op de samenleving als de zorgverlener dit niet kan of wil betalen. Ook dat probleem willen we met dit voorstel aanpakken”, aldus Kathleen Depoorter.
Die verplichting zal niet gelden voor zorgverleners die al gedekt worden door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van het ziekenhuis of de instelling waarvoor ze werken.