Efficiëntiewinst voor de burger én de overheid

Nu moeten burgers nog steeds een papieren bewijs van poliovaccinatie indienen bij hun gemeente. Dat is absurd aangezien die informatie digitaal beschikbaar is in Vaccinnet. En dat leidt tot dubbele administratie, verlies van tijd en middelen. “Omdat we in Vlaanderen alle vaccinaties al digitaal registreren, is het schrappen van de papieren procedure dus een logische stap”, duidt Depoorter.

Het Kamerlid benadrukt dat het voorstel niet alleen de burger ten goede komt, maar ook de efficiëntie van de lokale overheden verhoogt. “Het wetsvoorstel zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de administratieve last, zowel voor de burgers als voor de gemeentelijke diensten.”

Verschillende regio’s, verschillende snelheden

Hoewel Vlaanderen al ver gevorderd is met de digitalisering van gezondheidsdata, wordt in het wetsvoorstel ook rekening gehouden met de verschillende snelheden van digitalisering tussen de regio's. Depoorter legt uit: “In Vlaanderen kan de papieren procedure onmiddellijk verdwijnen, omdat we al werken met Vaccinnet. In Brussel en Wallonië worden vaccinaties tegen COVID-19 momenteel via Vaccinnet geregistreerd, maar hun systemen zijn nog niet volledig klaar voor een totale digitalisering. Daarom stellen we voor om in Vlaanderen meteen over te stappen, terwijl Wallonië en Brussel meer tijd krijgen om hun databases verder te ontwikkelen.”

Voortdurende aandacht en monitoring essentieel

Ze benadrukt dat de aandacht voor polio onverminderd nodig is. Polio is besmettelijk en kan leiden tot verlammingen, blijvende restverschijnselen en soms zelfs tot overlijden. De poliovaccinatie is de enige verplichte vaccinatie voor alle kinderen in België, aangezien de ziekte komt nog steeds in ontwikkelingslanden en conflictgebieden voorkomt. “Daarom blijft voortdurende aandacht en monitoring van deze ziekte essentieel”, besluit Depoorter.